Souvla

09 marzec 2016.

134
com_content.article
(1 raz zagłosowano, średnia ocena 2.00 na 5)
Souvla2.00 out of 50 based on 1 voters.


Souvla (σούβλα) to popularne cypryjskie danie sporządzane z dużych kawałków mięsa, pieczonych na długim szpikulcu nad węglem. Tradycyjnie do souvla wykorzystuje się karkówkę i łopatkę jagnięcą lub wieprzową, a całość opieka się na cypryjskim grillu zwanym foukou. W wersjach alternatywnych pojawia się także mięso z kurczaka.

Cypr | Souvla to po prostu szaszłyk w wersji XXL
Cypr | Souvla to po prostu szaszłyk w wersji XXL (by savesavour )

Potrawa ta kojarzyć nam się może ze słynnymi greckimi souvlaki, czyli po prostu z szaszłykami, z tym że mięso pocięte jest tu na znacznie większe porcje i pieczone przez dłuższy czas w większej odległości od żarzących się węgli.

Początkowo szpikulec z nadzianym równomiernie mięsem (tak, aby mógł się swobodnie obracać), umieszczany jest najwyżej jak to tylko możliwe na grillu. Kiedy mięso zacznie skwierczeć, należy je nieco obniżyć i piec aż do zbrązowienia.

W międzyczasie mięso posypuje się solą i przyprawami (głównie oregano) oraz polewa (ewentualnie smaruje pędzelkiem) oliwą i winem, aby pozostało soczyste.

W zależności od  wielkości „szaszłyka”, rodzaju mięsa i mocy ognia, proces pieczenia souvla może trwać od 90 minut, do nawet 3 godzin.

Różne regiony Cypru wypracowały swoje własne przepisy na souvla różnicując przede wszystkim skład marynat, w których pojawić się może jogurt, wino lub piwo – wszystko zależy od wyobraźni kucharza. Mięso pieczone bywa także, podobnie jak greckie souvlaki, bez marynowania.

Cypr | Tradycyjnie do souvla wykorzystuje się karkówkę i łopatkę jagnięcą lub wieprzową
Cypr | Tradycyjnie do souvla wykorzystuje się karkówkę i łopatkę jagnięcą lub wieprzową (by jorge-11 )

Najbardziej popularny wariant tej potrawy, to tzw. lysiotiki souvla, pochodzące ze wsi Lysi (dystrykt Famagusta).

To obfite mięsne danie Cypryjczycy spożywają zazwyczaj w świątecznych okresach przed lub po poście, czyli zwykle na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Souvla niemal obowiązkowo pojawia się także na cypryjskich weselach. Możemy go także skosztować w restauracjach jako składnik meze.

Souvla podawane jest najczęściej z surówką i ziemniakami, doskonale komponuje się też z lokalnym winem czy piwem.

Cypr | W międzyczasie mięso posypuje przyprawami i polewa oliwą lub winem, aby pozostało soczyste
Cypr | W międzyczasie mięso posypuje przyprawami i polewa oliwą lub winem, aby pozostało soczyste (by jorge-11 )

Dodaj komentarz ...