Nieodłącznym elementem kuchni cypryjskiej jest oliwa z oliwek. Już kilka jej kropel sprawia, że potrawa nabiera charakterystycznego smaku.
Cypr | Cypryjczycy dodają oliwę z oliwek niemal do każdej potrawy (Olive oil by Oregon State University na licencji CC BY-SA 2.0)
Drzewa oliwne
95% drzew oliwnych rośnie w basenie Morza Śródziemnego. Ciepłe i słoneczne lata oraz łagodne zimy sprzyjają ich uprawie.
Drzewa oliwne owocują około 10 lat po zasadzeniu. Najwięcej owoców dają jednak między 35 a 150 rokiem swojego życia.
Ciekawostką jest, że gałązka drzewa oliwnego symbolizuje pojednanie, sama oliwka natomiast: prawdę, rozum, oczyszczenie, sprawiedliwość, bezpieczeństwo dumę oraz honor.
Plantacje oliwek na Cyprze
Drzewa oliwne uprawiano na Cyprze już 4000 lat temu! Dziś na 13 tys. ha rośnie około 3 mln. drzew. Ze 100 kg oliwek otrzymuje się 20 l oliwy. Rocznie produkuje się jej nawet 12 tys. ton.
Na Cyprze znajduje się wiele ekologicznych plantacji, gdzie nie stosuje się żadnych nawozów oraz środków chemicznych.
Cypr | Gałązka drzewa oliwnego symbolizuje pojednanie (Olive tree by Alessandro Augusto Lucia na licencji CC BY 2.0)
Gdzie na Cyprze kupić oliwę z oliwek i jaka jest najlepsza?
Najlepszą oliwę z oliwek kupimy wiosną. Powinna pochodzić z ostatnich zbiorów, bo żniwa odbywają się od października do stycznia. Wybierając oliwę warto sprawdzić jej konsystencję: im bardziej mętna, tym jest świeższa. Warto wiedzieć, że oliwa sprzedawana w ciemnych butelkach dłużej utrzymuje świeżość.
Oliwę kupimy w każdym cypryjskim sklepie spożywczym, markecie czy na bazarze. Dostępne są w małych oraz dużych (np. 20-litrowych) butelkach. Jedna z bardziej znanych wytworni oliwy mieści się w miasteczku Goudi.
Oliwa w kuchni
Oliwa z oliwek króluje w kuchni cypryjskiej, dodawana jest niemal do każdej potrawy. Idealnie nadaje się do smażenia, doskonale sprawdza się też jako dodatek do sałatek czy sosów. Jeśli choć raz zasmakujemy cypryjskiej oliwy z oliwek, już nie będziemy chcieli widzieć w naszej kuchni oleju rzepakowego czy słonecznikowego…
Cypr | Najlepszą oliwę z oliwek kupimy wiosną (Olive Oil by Smabs Sputzer (1956-2017) na licencji CC BY 2.0)
Oliwa z oliwek i kosmetyki
Oliwa występuje nie tylko w kuchni ale i w kosmetykach. Jest składnikiem mydeł, balsamów do ciała czy szamponów. Warto wiedzieć, że niektóre cypryjskie mydła zawierają niemal 100% oliwy z oliwek, podczas gdy te kupowane w Polsce mają jej zaledwie kilka procent.
Festiwal oliwy
Co roku na początku października w północnej części Cypru, w miejscowości Zeytinlik, odbywa się tygodniowy festiwal oliwy. Oprócz licznych straganów i wystaw, zobaczymy tam też występy lokalnych wokalistów oraz tancerzy. W tym czasie kupimy nie tylko oliwę – podstawowy składnik potraw cypryjskich, ale i kosmetyki czy figurki wykonane z drzewa oliwnego. Festiwal oliwy to czas szalonej zabawy bez względu na pochodzenie i wiek jego uczestników.
Zainteresują Cię również