Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością, intensywnością kolorów i oczywiście wyśmienitym smakiem.

Cypr | Stifado

Cypr | Stifado (Kangaroo Stifado (Harry's Style) - Tsindos AUD27 by Alpha na licencji CC BY-SA 2.0)

Spotkania rodzinne

Cypryjczycy, podobnie jak wszystkie narody śródziemnomorskie, uwielbiają celebrować posiłki. Podczas obiadu spotykają się z najbliższymi, by wspólnie zjeść, porozmawiać i miło spędzić czas. Ciekawi was, co na obiad jedzą mieszkańcy Cypru i czego warto skosztować będąc na tej wyspie pełnej słońca?

Kleftiko

Flagowym daniem Cypryjczyków jest kleftiko. Główny jego składnik stanowi jagnięcina. Mięso pieczone jest we własnym sosie w tradycyjnym piecu nazywanym ofton. Najpopularniejszymi do niego dodatkami są: ziemniaki, marchewka, cebula, fasola szparagowa i pomidor. Kleftiko spożywane jest oczywiście na gorąco.

Moussaka

Moussakas, czyli po prostu musaka, to danie, które skosztujemy również w Grecji. Jest to zapiekanka przyrządzana z ziemniaków, bakłażanów, mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego i sera. Całość doprawiana jest sosem beszamelowym.

Afelia

Afelia to kolejna tradycyjna cypryjska potrawa. Jest to wieprzowina zamarynowana w czerwonym winie, z dodatkiem kolendry, kminku, papryki i cynamonu, a następnie pieczona w glinianym piecu.

Cypr | Avgolemono

Cypr | Avgolemono (my lunch today! by Lara604 na licencji CC BY-SA 2.0)

Souvla

Miłośnicy potraw z grilla powinni skosztować souvli. Są to duże kawałki mięsa jagnięcego powbijane na długi patyk (jak szaszłyk) i duszone na grillu węglowym.

Stifado

Będąc na Cyprze warto też spróbować gęstego gulaszu wieprzowego, wołowego lub z królika. Pozostałe dodatki to: pomidory, cebula, kminek oraz cynamon.

Kouppes

Kolejnym rarytasem są smażone krokiety z wołowiną i cebulą, w panierce z pszenicy.

Avgolemono

Miłośnicy zup powinni skosztować avgolemono, przyrządzonej na bazie jajek i soku z cytryny. Zupa ta uważana jest za bardzo zdrową i pożywną, podawana jest w czasie przeziębień i… kaca.

Cypr | Souvla

Cypr | Souvla (souvla after by George M. Groutas na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Pamiątki z Cypru, które można zjeść Pamiątki z Cypru, które można zjeść
Każdy, kto choć raz był na Cyprze mógł zasmakować w doskonałej kuchni i produktach regionalnych wyspy. Koniec...
Egipskie desery i słodycze Egipskie desery i słodycze
Podróże to nie tylko odkrywanie nowych miejsc czy zwiedzanie ciekawych zabytków, ale również poznawanie nowych,...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...