Cypryjskie loukoumi

09 wrzesień 2015.

183
com_content.article
(1 raz zagłosowano, średnia ocena 5.00 na 5)
Cypryjskie loukoumi5.00 out of 50 based on 1 voters.


Loukoumi to cypryjski przysmak, pochodzący od wywodzących się z kuchni tureckiej słodyczy, tzw. Turkish Delights lub lokum. Na Cyprze produkowane są lokalne odmiany loukoumi, których nazwy pochodzą od miejscowości w których są wytwarzane. Są to phiniotika loukoumia oraz loukoumia yeroskipou.

Cypr | Loukoumi to cypryjska wersja popularnego, tureckiego przysmaku, zwanego Turkish Delights
Cypr | Loukoumi to cypryjska wersja popularnego, tureckiego przysmaku, zwanego Turkish Delights (by jadendave )

Co to jest loukoumi?

W Polsce wyrób ten znany jest pod nazwą rachatłukum, od arabskiego wyrażenia rāḥat ḥulqūm. Inne nazwy to tureckie lokum i greckie lukumi. Jest to tradycyjny słodki przysmak o owocowym smaku i konsystencji galaretki, pocięty w niewielkie kostki i obsypany cukrem pudrem. Delicje te są charakterystycznym elementem zwłaszcza dla kuchni bałkańskiej i bliskiego wschodu.

Tradycja przyrządzania lokum

Tradycyjne tureckie lokum było przyrządzane już w XVI wieku za panowania Turków Osmańskich. Do Europy, w tym również na Cypr, lokum dotarło dopiero w XIX wieku.

Pod koniec XIX wieku w miejscowości Yeroskipou, leżącej na drodze prowadzącej z Limassol do Pafos, powstał niewielki zakład produkujący lokalną odmianę tureckiego przysmaku, zwaną loukoumia. Na przestrzeni lat, ten niewielki zakład przekształcił się w fabrykę, a produkowane przez nich słodycze w uznaną markę.

W innej cypryjskiej miejscowości – Phini, w latach 30 XX wieku powstały kolejne, rodzinne zakłady produkujące loukoumi, każdy według własnej, odmiennej techniki i receptury.

Cypr | Prawda, że wygląda smakowicie?
Cypr | Prawda, że wygląda smakowicie? (by avlxyz )

Proces produkcji

Do wyrobu loukoumi używa się przede wszystkim skrobi ziemniaczanej, mąki kukurydzianej, wody, cukru oraz naturalnych aromatów owocowych. Proces produkcji polega na zagotowaniu w kotle wody z dodatkiem cukru, a następnie dodawaniu skrobi. Całość podgrzewa się na wolnym ogniu i stale miesza przez kilka godzin, aż masa zgęstnieje i uzyska gładką, kremową konsystencje. Pod koniec procesu dodaje się różnego rodzaju aromaty, przyprawy oraz orzechy i owoce, aby urozmaicić smak. Kiedy masa jest gotowa zostaje przelana do specjalnej stalowej formy i pozostawiona do wystygnięcia. Następnie taki blok jest wyciągany z formy i krojony na małe kostki, które dodatkowo oprósza się cukrem pudrem. Tak przygotowane loukoumi jest gotowe do zapakowania i sprzedaży.

Dodatki smakowe

Cypryjska loukoumia występuje w wielu różnych smakach i z wieloma dodatkami, jak wanilia, woda różana, mięta, wiórki kokosowe czy migdały. Do popularnych smaków należą różany, pomarańczowy, miętowy, cytrynowy, bananowy, waniliowy, czekoladowy oraz orzechowy.

Cypr | Loukoumi występuje w wielu owocowych smakach
Cypr | Loukoumi występuje w wielu owocowych smakach (by heyfajrul )

Dodaj komentarz ...