Commandaria – najstarsze wino na świecie?

01 lipiec 2015.

174
com_content.article
(1 raz zagłosowano, średnia ocena 5.00 na 5)
Commandaria – najstarsze wino na świecie?5.00 out of 50 based on 1 voters.


Wino Commandaria uważane jest za jedno z najstarszych win świata, jeśli nie najstarsze. Biorąc pod uwagę fakt, że historia winiarstwa na Cyprze sięga 5000 lat wstecz, jest to całkiem prawdopodobne.

Cypr | Winorośl, z którek produkuje się wino Commandaria, uprawiana jest na wschodnich zboczach Gór Troodos
Cypr | Winorośl, z której produkuje się wino Commandaria, uprawiana jest na wschodnich zboczach Gór Troodos (by michalo )

Historia

Pierwsze wzmianki o winie z suszonych owoców pochodzą z roku 800 BC. Wspomina o nim starożytny grecki poeta Hezjod, który w swoim dziele „Prace i dni” opisuje metodę suszenia winogron na słońcu i produkcji wina.

Sama nazwa wina "Commandaria" pochodzi z XIII wieku i została nadana przez członków Zakonu Joannitów, którzy uprawiali winorośl i produkowali wino na terenie należącej do nich komandorii, której główna siedziba mieściła się na Zamku Kolossi w okolicach miasta Limassol. Samo słowo komandoria oznacza jednostkę terytorialną podlegającą zakonowi.

Produkowane przez Joannitów wino, było eksportowane m.in. na europejskie dwory, gdzie szybko zyskało dużą popularność i znane było pod nazwą regionu, z którego pochodziło. Do jego popularności przyczynili się również pielgrzymi, zmierzający do Ziemi Świętej, którzy zatrzymywali się na Cyprze, by uzupełnić zapasy – w tym również zapasy wina.

W czasach Tureckiej okupacji w XVI-XIX wieku, produkcja i znaczenie wina znacznie spadły, by już nigdy nie odzyskać dawnego, wysokiego poziomu i sławy.

Obecnie wino Commandaria jest nadal produkowane i uznaje się je za najstarsze wino na świecie, produkowane pod tą samą, niezmienioną nazwą.

Cypr | Commandaria produkowana jest z dwóch najstarszych, rodzimych odmian winorośli
Cypr | Commandaria produkowana jest z dwóch najstarszych, rodzimych odmian winorośli (by graeme )

Winnice

Wino wytwarzane jest w regionie Commandaria na wschodnich zboczach Gór Troodos, w dystrykcie Limassol. Region ten obejmuje 14 gmin posiadających certyfikat produkcji tego wina, a są to winnice w Ajos Jeorjos, Ajos Konstantinos, Ajos Mamas, Ajos Pawlos, Apsiu, Jerasa, Doros, Zoopiji, Kalo Chorio, Kapilio, Lania, Luwaras, Monagri i Siliku.

Większość win cypryjskich, w tym także Commandaria, wytwarzana jest w czterech wielkich i nowoczesnych winnicach w Limassol – Keo, Loel, Etko i Soda.

Odmiany winorośli

Commandaria produkowana jest z jednych z najstarszych, rodzimych odmian winorośli na świecie – białej xynisteri oraz czerwonej mávro. Szczepy winogron rosną na glebach wulkanicznych, ubogich, co sprawia, że plony są niewielkie ale za to bardzo dobrej jakości.

Cypr | Zamek Kolossi, Limassol
Cypr | Zamek Kolossi, Limassol (by littlemisspurps )

Proces produkcji wina

Wino produkowane jest według starych, tradycyjnych technik. Zebrane ręcznie, dojrzałe winogrona pozostawia się do ususzenia na słońcu na tydzień lub dwa, by odparować jak najwięcej wody i zwiększyć zawartość cukru. Następnie z owoców wyciska się sok i pozostawia w dębowych beczkach do naturalnej fermentacji. Wino fermentuje powoli, przez 2-3 miesiące, w niskich temperaturach, a następnie pozostawia się je w beczkach, by dojrzewało przez co najmniej 2 lata.

Po tym okresie wino rozlewane jest do butelek, gdzie przez następne lata leżakuje i nabiera, pięknego, bursztynowego koloru.

Jak smakuje Commandaria i z czym ją serwować?

Commandaria to wino deserowe, słodkie, o mocnym aromacie suszonych owoców, przypraw i drewna dębowego. Zawartość alkoholu wynosi 15%.

Commandaria jest idealna jako aperitif, wino po posiłku lub do deseru. Najlepiej smakuje schłodzona do temperatury 9-10°C, podana z deserem, słodkimi owocami, orzechami lub kawą.

Cypr | Produkowane obecnie wino Commandaria
Cypr | Produkowane obecnie wino Commandaria (by greencolander )

Dodaj komentarz ...