Wielkanoc jest najważniejszym świętem liturgicznym na Cyprze. Obchodzi się ją radośnie, w gronie rodziny i przyjaciół. Poza pisankami, nieodzownym elementem świat są barwne gałązki kwitnących cytryn i pomarańczy, którymi przyozdabia się domy i kościoły.

Cypr | Mieszkańcy Cypru malują pisanki na czerwono

Cypr | Mieszkańcy Cypru malują pisanki na czerwono (Easter by George M. Groutas na licencji CC BY 2.0)

Świąteczne jajka

Na Cyprze, podobnie jak w Polsce, gotuje się na Wielkanoc jajka. Wszystkie malowane są na czerwono. W ten sposób upamiętniana jest krew Chrystusa. Zgodnie z tradycją, przy świątecznym stole odbywa się bitwa na jajka. Zabawa polega na stukaniu się jajkiem o jajko. Wygrywa osoba, której jajo nie zostanie stłuczone. Pisane będzie jej szczęście i dobrobyt.

Przygotowania i porządki

Przed świętami we wszystkich cypryjskich domach odbywają się intensywne porządki. Zwykle w mniejszych miejscowościach w Wielki Piątek młode dziewczęta zajmują się dekorowaniem kościoła. Używają do tego przepięknych, różnokolorowych kwiatów. Lokalne społeczności, głownie wiejskie, rywalizują w konkursie na najpiękniej przyozdobiony grób Chrystusa.

Cypr | Przygotowania do palenia ogniska

Cypr | Przygotowania do palenia ogniska (Lampratzia preparations in Dali , Panagia Evangelistria by George M. Groutas na licencji CC BY 2.0)

Świętowanie i nabożeństwa

Niektórzy Cypryjczycy malują pisanki już w Wielki Czwartek. Wówczas też odbywa się uroczyste i trwające kilka godzin nabożeństwo upamiętniające Ostatnią Wieczerzę.

Wielki Piątek jest dniem, kiedy odbywa się procesja. W trakcie jej trwania obnosi się symboliczne ciało Pana. Z każdego kościoła wyrusza jedna procesja i spotykają się w jednym, wyznaczonym punkcie. Towarzyszą temu żałobne pieśni.

W Wielką Sobotę odprawiana jest liturgia rezurekcyjna. W sobotę wieczorem można być także świadkiem ciekawego obrzędu palenia na stosie drewna figurki Judasza.
Niedziela Wielkanocna jest dniem radosnym. Wszyscy weselą się z powodu Zmartwychwstania Pańskiego.

Na zakończenie postu Cypryjczycy spożywają wcześniej przygotowaną zupę avgolémono. Robi się ją z wywaru mięsnego, cytryny i jaj.

Cypr | Piękny i wonny kwiat cytryny

Cypr | Piękny i wonny kwiat cytryny (Lemon Bloom by kelly na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Zwyczaje wielkanocne w Portugalii Zwyczaje wielkanocne w Portugalii
Portugalia jest jednym z najbardziej katolickich krajów Europy. Trudno się zatem dziwić, że Wielkanoc jest tu...
Afrodyta - bogini piękna i miłości Afrodyta - bogini piękna i miłości
Legenda głosi, że u wybrzeży Cypru, w Petra tou Romiou narodziła się Afrodyta – bogini wszelkiego piękna. Kto w tym...
Klasztor Kykkos w górach Troodos Klasztor Kykkos w górach Troodos
Ten piękny i uważany za najwspanialszą budowlę tego typu na Cyprze, XI-wieczny klasztor, leży w górach Troodos, na...
Zabytki Nikozji Zabytki Nikozji
Nikozja – stolica Cypru – ma bardzo wiele imponujących zabytków i ciekawych atrakcji. Zobaczymy tu wiele...
„Z widokiem na wschód słońca” Victorii Hislop – recenzja książki „Z widokiem na wschód słońca” Victorii Hislop – recenzja książki
Romantyczny tytuł i subtelna okładka zapowiadają lekką, wakacyjną lekturę, jednak kalendarium dziejów i mapka,...
Grobowce Królewskie w pobliżu Pafos Grobowce Królewskie w pobliżu Pafos
Odkryte niedaleko cypryjskiego miasta Pafos grobowce otrzymały taką majestatyczną nazwę, ponieważ sądzono, że tak...