Słodkie przysmaki prosto z Cypru

28 lipiec 2016.

82
com_content.article
(1 raz zagłosowano, średnia ocena 4.00 na 5)
Słodkie przysmaki prosto z Cypru4.00 out of 50 based on 1 voters.


Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki, cieszą się znakomitą pogodą i obowiązkowo kosztują oryginalne cypryjskie potrawy. Na szczególną uwagę zasługują oczywiście słodycze, któż z nas bowiem nie marzy o słodko spędzonych wakacjach?

Cypr | Lokoumi (Cyprus Delights)
Cypr | Lokoumi (Cyprus Delights) (by adrianclarkmbbs )

Soutzoukos, palouze i kiefterka

Do tradycyjnych przysmaków, z których słynie wyspa należą: soutzoukos (soutjouko), palouze i kiefterka. Wygląd tych pierwszych z pewnością przyciągnie naszą uwagę – kojarzą się trochę z długimi, cienkimi, woskowymi świeczkami.

Jak powstają te pyszne słodycze?

Te wspaniałe, nietypowe przysmaki, pod którymi uginają się cypryjskie stragany, powstają z soku z winogron. Najczęściej do jego pozyskania wykorzystywane są owoce, które pozostały z produkcji wina. Jak wiele można wyczarować z takich drogocennych "resztek" przekonamy się za chwilę.

Sok z winogron podgrzewa się z dodatkiem mąki, wody różanej i cynamonu. Gdy mikstura uzyska lepką konsystencję, można w niej zanurzyć nawleczone na sznurek orzechy czy migdały (wówczas powstanie soutzoukos) lub spożyć jeszcze na ciepło (albo po przestygnięciu), posypaną bakaliami (w takiej sytuacji będziemy kosztować palouze).

Cypr | Soutzoukos
Cypr | Soutzoukos (by fiore_barbato )

Soutzoukos, gdy już osiągnie się planowaną grubość i kształt "woskowych" pałeczek, suszy się przez kilka dni na słońcu.

Wspomną wcześniej kiefterkę przyrządza się ze stężałej masy, którą kroi się w niewielkie prostokąty (około 2-4-centymetrowe). Deser ten przypomina w swej konsystencji galaretkę. Czyli tak naprawdę skład pozostaje ten sam, a zmienia się tylko forma i nazwa przysmaku.

Soutzoukos i kiefterka doskonale komponują się z lampką słynnego cypryjskiego alkoholu – Zivania.

Zagęszczonym sokiem z winogron – który nosi nazwę moustari lub epsimo – można także smarować kanapki, zupełnie jak miodem.

Cypr | Cypryjskie słodycze wyrabiane są z soku winogronowego
Cypr | Cypryjskie słodycze wyrabiane są z soku winogronowego (by rvwithtito )

Te pyszne słodycze pochodzą z niewielkich, górskich wiosek, słynących przede wszystkim z produkcji win. Docierając do nich możemy nie tylko skosztować lokalnych przysmaków, ale także przyjrzeć się procesowi ich produkcji.

W miejscowości Arsos (dystrykt Limassol) odbywa się nawet specjalny festiwal poświęcony cypryjskim słodkościom – Festival of Palouzze.

Lokoumi

Kto był na Cyprze z pewnością długo wspomina jeszcze jeden przysmak – lokoumi (Cyprus Delights). To słodka owocowa galaretka oprószona cukrem pudrem, z zanurzonymi w niej bakaliami. Galaretka powstaje z cukru, skrobi i wody z dodatkiem soku owocowego. W tym przysmaku specjalizuje się region Pafos.

Cypr | Orzechy i migdały są częścią składową wyśmienitych cypryjskich deserów
Cypr | Orzechy i migdały są częścią składową wyśmienitych cypryjskich deserów (by jessicafm )

Dodaj komentarz ...