Pamiątki z Cypru, które można zjeść

17 sierpień 2017.

187
com_content.article
(2 razy zagłosowano, średnia ocena 5.00 na 5)
Pamiątki z Cypru, które można zjeść5.00 out of 50 based on 2 voters.


Każdy, kto choć raz był na Cyprze mógł zasmakować w doskonałej kuchni i produktach regionalnych wyspy. Koniec urlopu i wyjazd do domu, nie musi oznaczać końca kulinarnych przyjemności. O to, co warto zabrać ze sobą do domu, aby jeszcze długo po powrocie z wakacji cieszyć się śródziemnomorskim smakiem i aromatem prosto z Cypru.

Cypr | Miód tymiankowy i cytrusowy to jedna ze specjalności Cypru
Cypr | Miód tymiankowy i cytrusowy to jedna ze specjalności Cypru (by bpprice )

Sery

Na Cyprze produkuje się tradycyjne sery z mleka hodowanych tam owiec i kóz. Do najbardziej znanych należy bez wątpienia ser halloumi. Ten biały ser o pikantnym i lekko słonym smaku będzie idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy makaronów. Najlepiej jednak smakować będzie upieczony na grillu w towarzystwie warzyw, oliwek i chrupiącego pieczywa.

Drugi ser jaki warto przywieźć z podróży na Cypr to kefalotyri. Jest to już ser o mocniejszym i bogatszym smaku – pikantnym i lekko słonym. Zaliczany jest do serów twardych, żółtych i długodojrzewających. Tak jak halloumi świetnie sprawdza się w wersji na ciepło – można go smażyć lub grillować. Wybornie smakuje również jako przystawka serwowany z owocami, kiełbasą i winem.

Słodycze

Łasuchy i miłośnicy słodkości koniecznie przed wyjazdem z Cypru zajrzeć muszą na tamtejsze targi, gdzie kupić można tradycyjnie wyrabiane słodycze takie jak soutzoukos (soutjouko) i kiefterka. Te słodkie przysmaki wyrabiane są z lepkiej, aromatycznej masy, przyrządzanej z soku winogronowego z dodatkiem wody różanej i cynamonu. Soutzoukos wyglądem przypominają woskowe świece, w rzeczywistości są to nawleczone na sznurek orzechy, oblane słodka masą. Kiefterka to natomiast schłodzona masa winogronowa pocięta w niewielkie kostki.

Innym słodkim przysmakiem, który warto zabrać z wyspy na pamiątkę jest cypryjska wersja słodkich galaretek, zwanych turkish delight, które na Cyprze noszą nazwę loukoumi.

Cypr | Ser halloumi najlepiej smakuje z grilla
Cypr | Ser halloumi najlepiej smakuje z grilla (by stone-soup )

Alkohol

Jeśli chcemy uzupełnić domowy barek o tradycyjny, cypryjski trunek powinniśmy wybrać słynną Comandarię, którą uznaje się za najstarsze, produkowane wino na świecie. Wino to jest słodkie, o intensywnym aromacie suszonych owoców i przypraw. Idealne jako aperitif czy wino do deseru.

Innym równie popularnym i tradycyjnie wyrabianym alkoholem jest Zivania. Cypryjską zivanię porównać można do grappy czy greckiego tsipuro. Jest to wytrawny trunek o wysokiej zawartości alkoholu (45%) i przyjemnym owocowym aromacie. Jego szczególną, bardzo aromatyczną odmianę kupić można w Górach Troodos, w klasztorze Kykkos, gdzie od wieków jest produkowana.

Cypr | Loukoumi to słodkie galaretki - w sam raz na prezent z podróży
Cypr | Loukoumi to słodkie galaretki - w sam raz na prezent z podróży (by angelbattle )

Miód i syrop karbowy

Charoupomelo, czyli słodki syrop karbowy, to świetna i oryginalna pamiątka z Cypru. Można używać go podobnie jak popularny na całym świecie syrop klonowy – do słodzenia ciast, deserów, lodów czy mlecznych koktajli.

Jak wszystkie kraje śródziemnomorskie również Cypr poszczycić się może produkcją wysokiej jakości miodów. Ze względu na warunki klimatyczne jak i roślinność występujące na Cyprze, tutejsze miody mają wyjątkowy i bogaty aromat dzikich ziół. Warto więc zabrać ze sobą do domu słoiczek unikalnego, cypryjskiego miodu tymiankowego lub cytrusowego, który osłodzi nam długie jesienne i zimowe wieczory.

Wędzonki

Cypr to nie tylko pyszne sery ale także wyborne, wędzone kiełbasy i wędliny. Sekret ich niepowtarzalnego smaku tkwi w używanych przy produkcji ziołach i przyprawach, a także winie, w którym mięso jest macerowane. Każdy kto choć raz ich posmakuje z pewnością zapragnie zabrać kawałek ze sobą do domu. Z tradycyjnych wyrobów warto zakupić loukanikę, czyli tradycyjną wędzoną lub suszona kiełbasę, idealna do podawania z pieca czy grilla. Lountza to z kolei dojrzewająca w winie i kolendrze a następnie wędzona szynka. Świetnie smakować będzie podana z serem halloumi. Równie smaczną co lountza szynką jest hiromeri, która przed wędzenie macerowana jest przez 20 dni w solonym winie. Ta szynka świetnie będzie komponować się z kieliszkiem zivanii.

Cypr | Syrop karobowy może być oryginalną pamiątką z podróży na Cypr
Cypr | Syrop karobowy może być oryginalną pamiątką z podróży na Cypr (by gpaumier )

Dodaj komentarz ...