Szarańczyn strąkowy

15 wrzesień 2015.

184
com_content.article
(1 raz zagłosowano, średnia ocena 5.00 na 5)
Szarańczyn strąkowy5.00 out of 50 based on 1 voters.


Drzewo to, zwane również karobowym lub po prostu karob, zdominowało krajobraz Cypru, po tym jak najprawdopodobniej dotarło tu wraz z Grekami z Syrii i Palestyny, gdzie naturalnie występowało. Pojedynczy szarańczyn rosnący pośród żółtych pól to typowy widok dla przybrzeżnych obszarów Cypru.

Cypr | Drzewa karobowe zdominowały krajobraz Cypru
Cypr | Drzewa karobowe zdominowały krajobraz Cypru (by hephotos )

Jak wygląda drzewo karobowe?

To zimozielone, długowieczne drzewo jest charakterystyczne dla obszarów śródziemnomorskich. Występuje m.in. na Cyprze, w Grecji, Włoszech, Hiszpanii, północnej Afryce a także Australii, Meksyku czy Kalifornii.

Drzewo osiąga wysokość 15 metrów, jego kora jest barwy szarobrązowej z widocznymi pęknięciami. Liście są szerokie, skórzaste i ciemnozielone. Dojrzałe owoce mają postać brązowych strąków o podłużnym i spłaszczonym kształcie. Ich wielkość waha się od 10 do 30 cm. We wnętrzu każdego owocu znajduje się od 10 do 16 brązowych nasion.

Na Cyprze rośnie kilka odmian tych drzew  – dziko rosnące o cienkich strąkach oraz uprawiane – odmiany Apostolika, Tilliria, Kountourka i Koumbota.

Czarne złoto Cypru

Kiedyś karob nazywany był czarnym złotem Cypru. Jeszcze w latach 60 XX wieku produkcja i eksport stanowiły ważną dziedzinę gospodarki tego kraju. Eksport owoców sięgał ponad 60 tysięcy ton rocznie, a sady drzew karobowych zajmowały 30 tysięcy ha. 

Obecnie drzewa te rosną na terenie o powierzchni jedynie 1600 ha. Większość z drzew to odmiany dziko rosnące. Produkcja i przetwórstwo skupia się w okolicach dystryktu Limassol i Larnaki.

Cypr | Owocujące drzewo karobowe
Cypr | Owocujące drzewo karobowe (by tree-species )

Owoce

Strąki drzewa karbowego, nazywane chlebem świętojańskim, są bogatym źródłem cukru – głównie sacharozy oraz w mniejszym stopniu glukozy i fruktozy. Łączna zawartość cukru w owoców to 46-56%. Owoce te są również doskonałym źródłem wapnia – zawierają go prawie 3 razy więcej niż mleko.

Dojrzałe owoce zbierane są ręcznie, bez użycia maszyn. Pod drzewami rozciąga się siatkę, a następnie za pomocą drewnianych kijów strząsa się z drzew owoce.

Zastosowanie

Suszone strąki wykorzystuje się na wiele sposobów w przemyśle spożywczym oraz do produkcji paszy dla zwierząt hodowlanych.

Owoce wykorzystywane do produkcji dodatków spożywczych poddaje się prażeniu, a następnie mieleniu, aby uzyskać biały proszek (puder) lub gotowaniu, by uzyskać słodki syrop.

Z nasion owoców wytwarzana jest tzw. mączka chleba świętojańskiego, czyli guma karobowa. Jest to naturalna substancja zagęszczająca, oznaczona symbolem E410 i wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Dodaje się ją m.in. do lodów czy produktów dla niemowląt.

Cypr | Dojrzałe owoce nabierają brązowej barwy
Cypr | Dojrzałe owoce nabierają brązowej barwy (by Comrade Foot )

Puder karobowy wykorzystywany jest jako zamiennik dla kakao oraz kawy - ze względu na dużą zawartość cukru, małą ilość tłuszczu oraz zerową zawartość kofeiny. Jest szczególnie polecany alergikom i osobom uczulonym na kakao.

Tradycyjne cypryjskie produkty z karobu

Słodki syrop, produkowany na Cyprze od XVI wieku, nosi nazwę charoupomelo. Powstaje poprzez gotowanie zmiażdżonych owoców aż do uzyskania gęstego syropu. Uzyskany w ten sposób syrop jest następnie gotowany przez kolejne 4 godziny, tak by odparować nadmiar wody. Gotowy syrop przelewa się do butelek. Syrop jest idealny do słodzenia ciast i ciastek, mleka czy lodów.

Puder karobowy ma dużą zawartość cukru i protein. Sprawdza się doskonale jako alternatywa dla kakao lub kawy. Wyrabia się z niego m.in. czekoladę, służy także jako naturalny słodzik dodawany do wszelkiego rodzaju ciast, cukierków i ciastek.

Pastelli to rodzaj zdrowej i słodkiej przekąski, powstałej z syropu karobowego i z sezamu, ale również co raz częściej z dodatkiem orzechów ziemnych.

Cypr | Puder karobowy można wykorzystać jako zamiennik dla kakao przy wyrobie ciast czy czekolady
Cypr | Puder karobowy można wykorzystać jako zamiennik dla kakao przy wyrobie ciast czy czekolady (by gudlyf )

Dodaj komentarz ...